Terug

3 [Drie / Three]

 

Samen met Lars J. Brouwer ontwikkelde ik een interactieve installatie voor de centrale hal van het NED3 gebouw in Hilversum. We kregen de opdracht een modern en vernieuwend object te ontwerpen, dat past in de ruimtelijke context van de hal.

 

De installatie toont de promo’s van de omroepen die huizen in het gebouw (VARA, VPRO, NTR, Human, Joodse Omroep). Deze zijn echter alleen zicht- en hoorbaar wanneer de bezoeker in de buurt van de installatie komt.

 

Door middel van bewegingssensoren en arduino-sets worden de speakers en het melkachtige schakelfolie, dat voor de schermen is aangebracht, aangestuurd. De interactieve installatie kan eenvoudig omgezet worden naar een ‘breaking news’-opstelling waarbij zowel beeld als geluid op volle sterkte worden weergegeven.

 

Voor de constructie hebben wij hulp gehad van Frans van Oekel van Levtec. Voor de programmering heeft Bas Withagen ons ondersteund.

 

Op 30 augustus 2013 is ’3′ officieel in gebruik genomen. Paul Römer, Lennart van der Meulen en Mark Minkman knipten namens NTR, VARA en VPRO een lintje door.

 

De installatie ’3′ is blijvend zichtbaar voor het publiek in het NED3 gebouw.

Categorie: 2013, Co-creatie, Concept Design, Installaties, Project | Geplaatst: 03/05/2014


Terug

Cirkel

Cirkel is een eenmalige videoinstallatie in de openbare ruimte. Het project was onderdeel van het ZO_PUBLIC_SURROUNDINGS videokunst-event dat mediakunst-collectief ZO_COLLECTED in het museumkwartier van Utrecht organiseerde. Naast Cirkel waren er nog drie andere videokunstprojecten in de stad te bezichtigen.

 

De installatie ontwikkelde ik samen met mediamakers Anneke Coppoolse, Ruben van Bunningen en Guido Heijnen.

 

Cirkel is een projectie op een circulair plexiglas scherm, met een doorsnede van 4 meter.

Door een ronddraaiende beamer in het midden van de cirkel wordt op het scherm geprojecteerd.

 

De projectie is alleen in compleet verduisterde omstandigheden zichtbaar op het scherm als een halftransparant vrouwelijk figuur dat over de grond kruipt en continue in beweging is. Geen enkel moment is hetzelfde omdat de vrouw steeds op een andere plek zichtbaar is. De projectie is tevens zichtbaar op de omstanders, waardoor ook het publiek onderdeel wordt van de installatie.

 

De natuur kent bloei en verval en doorloopt zo stadia van evolutie en mutatie. De vrouw imiteert op abstracte wijze deze bloei en verval. De bomen in het park bij de sterrenwacht Sonnenborgh, in het Utrechtse Museumkwartier vormen het theater van het cirkelvormig schouwspel.

De projectie werd begeleid door geïmproviseerde muziek van djembé en saxofoon.

Categorie: 2007, Co-creatie, Installaties, Project, Video Design | Geplaatst: 01/12/2013


Terug

Group 7: In the Eye of the Beholder

Group 7: In the Eye of the Beholder was mijn afstudeerproject en heeft geresulteerd in een theoretische verhandeling, een videoprojectie op twee wanden tegenover elkaar en documentaire experiment.

 

In de theorie heb ik de werking van betrokkenheid tussen mensen onderling onderzocht. Ik heb gekeken naar het verschil en de overeenkomsten tussen de ervaring van betrokkenheid in het ‘echte’ leven en de ervaring van betrokkenheid bij filmsituaties. Ik heb dit als vertrekpunt genomen voor de visuele uitvoering van het project.

 

De opnames voor het visuele gedeelte zijn in een periode van twee maanden in het voorjaar van 2009 gemaakt op een basisschool in Drenthe. Daarbij heb ik me als een ‘fly-on-the-wall’ opgesteld. Ik ben onderdeel geworden van een groep 7 met 30 kinderen en heb diverse (school)activiteiten meebeleefd zoals gymles, handenarbeid, pauzes, schoolreis, sportdag en zwemles.

 

De beelden zijn intuïtief gedraaid, zonder kunstmatige ingrepen vastgelegd en gemonteerd. De aandacht voor specifieke personages is gebaseerd op mijn persoonlijke betrokkenheid en interesse.

 

De eerste presentatie van het project betrof twee grote projectievlakken die tegenover elkaar geplaatst zijn. Op beide schermen werd hetzelfde moment in tijd getoond. Maar elk scherm toont het leven van een ander kind. Twee kinderen hebben elk hun eigen belevingswereld van het leven in groep 7. De kijker neemt plaats in die situaties en wordt gedwongen een keuze te maken tussen de twee getoonde beelden door de positionering van de projecties. De ervaring voor de kijker hangt hierdoor tussen de betrokkenheid in het ‘echte’ leven en betrokkenheid bij personages in film in.

De tweede presentatie bestond uit twee documentaires. Ik heb componist en ontwerper Lars J. Brouwer gevraagd een soundtrack voor de films te ontwerpen. Hij gebruikte hiervoor soundbites uit het ruwe videomateriaal. Wij voerden dit als experiment uit: voor de ene film was mijn montage het uitgangspunt, voor de andere de muzikale compositie van Lars.

Categorie: 2009, Co-creatie, Concept Design, Documentaire, Installaties, Project, Research, Video Design | Geplaatst: 01/12/2013


Terug

Enige Visuele Afleiding

 

Voor dit project heb ik samen met zes andere beeldmakers de visuele ondersteuning ontwikkeld voor een modern klassiek concert (‘Enige Muzikale Afleiding’) in opdracht van het Ives Ensemble. Het concert vond plaats in Het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. We hebben in dit project zoveel mogelijk gebruik willen maken van het gebouw en de omgeving.

 

We hebben aan gezamenlijk concept gewerkt, dat resulteerde in 2 projecties: een zaalprojectie (Charles Roosendaal, Ivar Posthumus, Laura Csonka, Sander Kloppenburg en Dorus Lieshout) en een foyerprojectie (Floortje Zonneveld en Meia Wippoo).

 

Het uitgangspunt voor dit werk was de gedachte achter het concert ‘Enige Muzikale Afleiding’ waarbij alleen muziekstukken gespeeld werden die een afgeleide in zich droegen van een ander bestaand muziekstuk. In het beeld hebben wij dit gebruikt door de bestaande omgeving te nemen en op te knippen, en deze vervolgens te herstructureren. Dit resulteerde in 4 korte clips, die in de zaal tijdens het changement vertoond werden, en een dynamisch uitzicht in de foyer.

 

In de foyer was een dynamisch uitzicht geprojecteerd op het glas, richting het IJ. Het ‘uitzicht’ was opgebouwd uit stedelijke elementen elders uit de stad, waardoor er herkenning plaatsvond, maar ook een nieuwe invulling van de beelden.

 

Het uitzicht veranderde continue, maar het verloop was zeer subtiel zodat het bij constante observatie haast onzichtbaar werd. Men moest afstand nemen, even wegkijken, om de veranderingen waar te nemen.

 

Categorie: 2008, Co-creatie, Concept Design, Installaties, Project, Video Design | Geplaatst: 01/12/2013

Meia Wippoo


Meia Wippoo is an allround concept and educational developer and an experienced co-creation consultant and facilitator.

Meia is employed by Waag as a research and design lead, and is in charge of the Co-creation Lab. More recent work can be found at https://waag.org/nl/lab/co-creation-lab

Last Updated