Terug

Cirkel

Cirkel is een eenmalige videoinstallatie in de openbare ruimte. Het project was onderdeel van het ZO_PUBLIC_SURROUNDINGS videokunst-event dat mediakunst-collectief ZO_COLLECTED in het museumkwartier van Utrecht organiseerde. Naast Cirkel waren er nog drie andere videokunstprojecten in de stad te bezichtigen.

 

De installatie ontwikkelde ik samen met mediamakers Anneke Coppoolse, Ruben van Bunningen en Guido Heijnen.

 

Cirkel is een projectie op een circulair plexiglas scherm, met een doorsnede van 4 meter.

Door een ronddraaiende beamer in het midden van de cirkel wordt op het scherm geprojecteerd.

 

De projectie is alleen in compleet verduisterde omstandigheden zichtbaar op het scherm als een halftransparant vrouwelijk figuur dat over de grond kruipt en continue in beweging is. Geen enkel moment is hetzelfde omdat de vrouw steeds op een andere plek zichtbaar is. De projectie is tevens zichtbaar op de omstanders, waardoor ook het publiek onderdeel wordt van de installatie.

 

De natuur kent bloei en verval en doorloopt zo stadia van evolutie en mutatie. De vrouw imiteert op abstracte wijze deze bloei en verval. De bomen in het park bij de sterrenwacht Sonnenborgh, in het Utrechtse Museumkwartier vormen het theater van het cirkelvormig schouwspel.

De projectie werd begeleid door geïmproviseerde muziek van djembé en saxofoon.

Categorie: 2007, Co-creatie, Installaties, Project, Video Design | Geplaatst: 01/12/2013

Meia Wippoo


Meia Wippoo is an allround concept and educational developer and an experienced co-creation consultant and facilitator.

Meia is employed by Waag as a research and design lead, and is in charge of the Co-creation Lab. More recent work can be found at https://waag.org/nl/lab/co-creation-lab

Last Updated