Zekerheid in verandering

Verandering is inherent aan het leven.

En toch is omgaan met veranderingen moeilijk voor mensen - want het neemt het comfort weg. Als je niet weet wat er gaat komen, hoe kun je het dan controleren?

In mijn praktijk laat ik zien dat je ook in onzekere scenario’s grip kunt hebben op het proces - en daarmee ruimte kan geven aan onverwachte en innovatieve uitkomsten.

 

Gebundelde krachten

In ontwerp- en verander-trajecten (‘sociale innovatie’) worden vaak 2 dingen over het hoofd gezien: de echte mensen met ervaringen en belangen, en de kracht van het collectieve brein.

Als concept ontwikkelaar, proces coach en co-creatie begeleider heb ik me gespecialiseerd in het vangen en mobiliseren van juist die twee elementen. Hierdoor zijn resultaten relevant en duurzaam, en de betrokken mensen voelen zich gehoord, en zijn mede-eigenaar van die resultaten.

Weten dat je het weet

Kennis is lang niet altijd informatie die aan de oppervlakte leeft. De kennis die we meedragen door ervaringen, door gewoontes, door cultuur en door talent is niet iets dat altijd expliciet benoemd wordt - en wordt dus geregeld over het hoofd gezien.

Zowel behoeftes als weerstand kunnen voortkomen uit die ‘latente kennis’ en zijn daarom belangrijke spelers in een ontwerp proces. Door zogenaamde ‘generatieve technieken’* in te zetten is het mogelijk om die kennis aan de oppervlakte te krijgen en mensen een rijker beeld te geven van welke kennis er actief en welke kennis passief meespeelt. Dit zorgt niet alleen voor betere ontwerpen, maar ook voor meer onderling begrip.

*generatieve technieken zijn creatieve werkvormen waarbij mensen uitgenodigd worden met eenvoudige middelen te maken, te creëren of verhalen te vertellen.

 

Leren door te doen

Ik heb veel verschillende (internationale) organisaties en mensen de principes van co-creatie en design thinking bijgebracht. De theoretische onderbouwing en de hulpmiddelen die ik door de jaren heen heb ontwikkeld zijn heel nuttig en bieden handvatten - maar de beste leerschool is de praktijk. Ik vraag de mensen die ik train in co-creatie dus altijd een context bij de hand te nemen.

Co-creatie is praktijk, en ik zie het begeleiden van co-creatie-trajecten echt als een ambacht. Elke situatie is uniek. Hoe meer je oefent met verschillende contexten hoe beter je kunt improviseren en hoe makkelijker het wordt mensen te betrekken en in hun kracht te zetten.